Waarom daklekkages niet genegeerd mogen worden - en wat je eraan kunt doen💧🏠

Lees waarom daklekkages een groot risico vormen voor je huis, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je snel de juiste stappen neemt om verdere schade te voorkomen.


Daklekkages lijken soms klein of onschuldig, maar schijn bedriegt. Wat begint met een paar vochtplekken of een druppel hier en daar, kan snel uitgroeien tot een ernstig probleem met gevolgen voor het hele huis. In deze blog lees je waarom een daklekkage altijd serieus genomen moet worden, wat de mogelijke oorzaken zijn en welke stappen je kunt ondernemen om schade te voorkomen.


Wat maakt daklekkages zo schadelijk?

Een lekkend dak brengt vaak onverwachte kosten met zich mee en kan in extreme gevallen zelfs de constructieve veiligheid van je huis in gevaar brengen. Door lekkages kunnen verschillende problemen ontstaan:


  • Vochtige isolatie: Wanneer water binnendringt tast dit de isolatielaag aan. De isolatiewaarde daalt en daarmee stijgen je energiekosten. Maar het zorgt ook voor meer vocht en kou in huis


  • Schimmelvorming: Een daklekkage brengt vochtige plekken met zich mee, wat ideaal is voor schimmels om te groeien. Schimmelvorming kan niet alleen structurele schade vooroorzaken maar ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen.


  • Beschadigde plafonds en muren: Water vindt altijd een weg naar beneden. Dat betekent dat een daklekkage na verloop van tijd ook kan leiden tot vochtplekken, scheuren of zelfs loslatend stucwerk in de plafonds en muren.


Oorzaken van daklekkages

Niet alle lekkages zijn hetzelfde en het achterhalen hiervan kan in sommige gevallen best ingewikkeld zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:


  • Beschadigde dakpannen: Dakpannen beschermen je huis tegen de weersinvloeden, maar een beschadigde of verschoven pan kan water doorlaten. Zijn de pannen echt oud en versleten? Dan kunnen ze vocht doorlaten.


  • Verstopping in afvoeren: Bladeren, takken en ander vuil kunnen de dakgoten of andere afvoeren verstoppen. Hierdoor loopt het water niet goed weg en kan het bij hevige regenval overstromen naar het dak.


  • Slecht onderhoud: Net als alle andere onderdelen van je huis heeft het dak ook regelmatig onderhoud nodig. Doorgaans adviseren wij dit 1 á 2 keer per jaar te laten doen. Zo kan bijvoorbeeld een gescheurde loodslab in een vroeg stadium al gerepareerd worden.


Hoe herken je een daklekkage?

Voordat een lekkage grote schade veroorzaakt, zijn er vaak signalen die je kunt opmerken. Zo kan je op plafonds of muren vochtige of schimmel achtige plekken zien of loslatend behang. Van buiten kan er vaak ook gezien worden of er een daklekkage is; denk bijvoorbeeld aan een natte vlek op de gevel.


Wat te doen bij daklekkage?

Zorg eerst dat je zelf het dak goed inspecteert, zie je los of verkeerd liggende pannen? Zijn alle doorvoeren zoals dakgoten en stadsuitlopen vrij van blad of ander vuil? Mocht alles er "goed" uit zien, is het verstandig om een specialist in te schakelen.


Mocht je nou wat handiger zijn, kan je zelf een noodoplossing maken. Dit is een tijdelijke reparatie om verdere schade te beperken. Bij hevige lekkages kan je bijvoorbeeld een opvangbak neerzetten of een noodzeil plaatsen om het lek af te dekken.


Maar de ervaring leert dat een ervaren dakdekker vaak de oorzaak snel vast weet te stellen en met de beste oplossing kan komen. Kies bij voorkeur altijd een dakdekker uit de buurt en die ervaring heeft met jouw type dak.


Dakonderhoud als preventieve maatregel

Het beste advies om lekkages te voorkomen is om regelmatig het dak te laten onderhouden. Bij een grondige dakinspectie wordt gekeken naar de staat van de dakpannen, de goten en de dakisolatie. Kleine beschadigingen kunnen snel gerepareerd worden, waardoor grote problemen voorkomen kunnen worden. Zeker in de winter is preventief onderhoud belangrijk, omdat regen, sneeuw en kou de slijtage kunnen versnellen. Daarom is het advies ook altijd om in de herfst jouw dak te laten controleren.


De keuze van een goede dakdekker is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat ne dak in topconditie blijft. Ga altijd opzoek naar een vakman die ervaring heeft met pannendaken en die je snel kunt bereiken in geval van nood. Controleer altijd de reviews van een dakdekker en kies bij voorkeur een lokale specialist.


Een daklekkage kan al snel veel problemen veroorzaken. Neem lekkages altijd serieus en schakel bij twijfel een vakman in!

Gids voor het vinden van een betrouwbare dakdekker voor pannendaken
26 juli 2024
Lees in deze blog hoe je de juiste dakdekker kiest voor jouw pannendak. We bespreken belangrijke aandachtspunten zoals vakmanschap, locatie en transparantie, zodat je zorgeloos jouw dakonderhoud of reparatie kunt laten uitvoeren en verzekerd bent van kwaliteit.
Pannendak onderhoud voor bescherming tegen slijtage en lekkages
door Dylan 15 mei 2024
In deze blog bespreken we hoe regelmatig onderhoud aan pannendaken helpt om jouw dak te beschermen tegen slijtage, vocht en mosgroei. Ontdek de voordelen van inspecties, reiniging en tijdig herstelwerk, zodat jouw dak jarenlang mee gaat zonder probleem.